Monday, January 19, 2009

IUD...tolong...

Posted by adex-aieda at 9:35 AM
Reactions: 
lately ni.. aku dah banyak dengar pasal kekwan..
baik kat opis..rumah,..blog..forum..kekwan lama yg preggy...
mmg elok.. tapi citer pasal preggy yg x dirancang...
yg lom bersedia nak tambah ahli keluarga...pergghhhh..

disebabkan perasaan yg x tentu arah...
then period aku yg kacau bilau...
buat hubby aku hantar jugak aku ke klinik utk check..
alhamdulillah.. upt -ve..
yg buat hubby ku tetibe rajin tuh.. bkn sebab apa..
2 org kawan aku yg baru lepas "cuci"...coz masalah kesihatan + kewangan...
sorg tu anak baru 5 bulan,...sorg lagi dah 7 bln.. same si kembar...
kalau aku berada dlm situasi yg sama.. maybe aku juga akan "cuci"...
alhamdulillah jumaat ari tuh.. aku pon dh selamat period..
aku pon gler balik klinik tuh..
ada banyak plak citernyer....
mesti org yg no lepas aku hangin..tunggu lema...

1...pil
yg x bestnyer... doc tuh xnak bg aku makan pil...
alasannyer.,.. pil tu akan buat aku lagi chubby...
2...injection..
alasannyer.. aku ada history kencing manis...darah tinggi masa preggy dulu,..
then doc xnak aku amalkan injection.. xtau pasal apa...
cuma dia kata atas sebab2 kesihatan... (ni yg malas nk tanya banyak...)
3..implanon..
alasannyer... sebelom preggy dan sekarang ni pon period aku irregular..
dia kata.. bila aku amik implanon.. dia akan buat period aku bertambah irregular..
4...IUCD/IUD..
tu jer elok utk aku...
penerangan ni lama lagik...hubby aku leh tanya doc tuh..
kalau x amik langsung...macam mana?

doc tuh cuma suggest jgn bersama hari subur...
maknenyer kalau dulu aku selalu kira waktu subur utk ML...
sekarang aku kene kira waktu subur utk tdk ML..

aku tgh buat research pasal IUCD nih..
rata2 bad news.. dari good news...
aku buntu nih...pening pale memikirkan semua itew.....
takot banyak kemungkinan akan berlaku..
tolonggggggg......

2 comments:

-iLLa- on January 19, 2009 at 10:36 AM said...

aku ms peknen 2nd bb..1st bb baru 4bulan...2 2 kena c sect plak tuhh..sbb jalan x bukak..

adex-aieda on January 20, 2009 at 8:57 AM said...

sakit x illa?
org kata kalau 2nd time lagi sakitkan...

xpelah adam sorang...
adex ni.. si kembar tu lagik..
penyakit lagik...
kene pk banyak kali kalau nak tambah 1 lagi...

ni illa plan macam mana?
amik implanon?

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
Photobucket