Thursday, July 2, 2009

iPhone vs Nokia 5800 Express Music

Posted by adex-aieda at 4:50 PM
Reactions: 





kalau kakak aku ada wishlist..
aku pon ada jugak kot...
tadi sempat singgah maxis...
diorang tgh promote iPhone & Nokia 5800 nih...
harge...nokia murah skit dari iPhone nih...
memandangkan sekarang iPhone ni tgh glemer...
leh serve internet sekali...tp...dia xleh buat video call...
kalau papa o/s..xleh plak tgk papa...
Nokia 5800 ni buleh...

then balik opis..serve internet...
iPhone ni ada baik ada buruk...
Nokia 5800 ni biasalahkan...macam hp biasa...
sesekali ingat nak tukar arah angin..hehehe..

tp..kenelah tanya hubby dulu..
memandangkan avanza tuh dah nak genap setahun kan..
rodtax dia plak.. 2k ++++.....
so..kalau mamy nak beli mmg kene guna duit mamylah kan....
nanti2lah dulu...mana tau rege dia turunkan..

bg mamylahkan papa...
dah x perlu sgt rasanyer nak tukar2 gadget macam nih...
sebab mamy dah puas rasa masa xder anak dolukan...
buang duit tukar2 hp jer...
now...anak lebeh penting....cari duit utk anak..
yeler..karang beli hp mahal2 nih...
masuk jugak dalam mulut kakak & adik tuh...
x pon...dibanting2 & dicampak2...adoiii.....

ikot keperluan...hp mamy mmg dah nazak sangat dah nih...
almaklumlah....dah ada anak2 nih...
faham-faham jelah eik..heheheh...

8 comments:

Mummy Dasy on July 2, 2009 at 7:37 PM said...

Betul cakap

adex-aieda on July 2, 2009 at 8:20 PM said...

cakap apa kak?

.ib. on July 2, 2009 at 11:23 PM said...

hehe.. sye gune nokia5800 tu... sangat bagus... semua ade...
-touch screen yg menarik (walaupun tak sesensitif iphone tp sgtlah okkay nak banding ngan sambung omnia)
-3.5G utk connection n video call...
-juge leh search wifi utk tenet free
-fleksibel for both portrait n landscape mode..
-byk theme2 utk download... (termasuk iphone theme which i am using rite now)
-sound yg best
-camera lens carl zeiss with autofocus
-easy to handle gune symbian firmware
-interface yg menarik gak, ade effect gak
-with memroy card 8G (okkay still stable taklah lembap)
-iphone memg menarik but for me sesuai utk jadi 2nd phone je, takle video call, mms pun takleh kan.. bluetooth.. pastu takdek keypad... (5800 ade semua jenis keypad: qwerty kecik n besar n phone normal keypad virtually lah)
-iphone 3Gs yg bru ni je yg baru boleh copy paste word dlm messaging... pastu bru bolwh fwd2 text semua.. kalu tak, mane leh... pastu contacts sync mesti ade problem nanti...
-nokia 5800 ade stylus, ade plectrum n gune jari or kuku pun boleh hehe
-nokia saiz lebih selesa utk pegang n internet too... (i bet org gune phone utk tenet bukannye berejam2 pun kan... baik blk umah open ur own desktop, luas bagai kan...) hehe
-n also byk je application utk didownload ke dalam nokia 5800 mcm iphone tu.. hehe..
-papepun, choose according ur needs.. its just my opinion to share here... glad if i cud helps..

LoVEaQshA on July 3, 2009 at 7:33 AM said...

Mmgla kak..Iktkan Iphone tue cntik tp tuela lau nk dcompare kn ngan hp lain ada gak kekurangannyer..
Dlu pn zura ingt nk amik nokia5800 tue tp xjd sb dh suka kt nokiaE71 so zura amik jela..
Bkn apa mcm yg akak ckp slgi lom ada ank watla n pkila apa yg suka nti bila dh ada tgungjwb xpk lg psl dri kita kn!!!~

adex-aieda on July 3, 2009 at 8:03 AM said...

thanks .ib...
coz bg comment yg sungguh menarik...so..
mmg x jadilah nak amik iPhone nih...sebab dh ramai sgt comment bad dr good...

nokia ni mmg bagus..
tapi dia cpet "hang"..kenalah pakai MMC yg besar....cam 8Gb eik..

zura...
tulah kan...
nampak menarik...stylo konon..
semalam pon kat maxis..ramai org g kaunter tuh...ckp iPhone depa ada probs...baguskan ada blog nih...
buleh dapat pendapat yg berguna..

jalan penyelesaian?
pastinya Nokia 5800= the iPhone killer...heheheh

.ib. on July 4, 2009 at 12:32 AM said...

hehe takdeklah hang selalu pun.. ok je stakat ni.. die memg come out with 8gb micro sd card... so built in memory die tak byklah serat lebeh je kot..

so, kalu nak elak hang just make sure files yg berade dlm tu adelah files yg bergune je.. let say, u wanna add some song files, addlah yg didgr saje.. pastu any application install kan dlm phone memory supaye senang nk run...

satu tips lagi, die ni mcm komputer gak, kene shut down n restart sumtimes... pastu kalu open appication jangan lupe exit sebelum gune yg lain... nokia ni boleh multitasking, tp tulah nak elak dr hang, lebeh baik exitlah yg mane yg tak perlu... check kat task manager die... kalu stakat 4, 5 apps tu still boleh handle.. ;)

p/s: sure nohal...

.ib. on July 4, 2009 at 12:51 AM said...

many thanks ye sbb dah add my link... added ur too! salam perkenalan! ;)

adex-aieda on July 6, 2009 at 9:01 AM said...

.ib.
thanks eik...
info yg cukup berguna...
tp..lom leh beli lagik...huhuhu..


salam perkenalan jugak...hehehe

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
Photobucket