Tuesday, May 14, 2013

HO CHI MINH... aku datang

Posted by adex-aieda at 11:12 AM
Reactions: 
 waalllaaaaweyyy
citer yg dah nak basi pon... baru ada masa nk update..karang xde plak kenangan g ho chi minh city, vietnam ni dldm blogku.... gambar banyak dok dalam album kat fesbuk nun... ni saje nk bg kenangan dan juga tuk kome2 cuci mata.... 

pegi vietnam... rancangan yg pada asalnye x dirancang pon... perancangan spontan oleh salah sorg kat geng wechat..jom g vietnam soping kain baju tuk raya tahun ni... pastu salah sorg bukak web air asia tgk tarikh mana available dan harga berpatutan... then terus taip.. sape nak g vietnam 9 - 10 april 13 tiket rm268 pergi balik...terus setuju dan memasing tgk date terus kata YE.. sape yg sempat beli tiket je yg pegi... so jadiklah 7 org... termasuk kakak, mak, adik ipar (kakak), kak liza, kak za & yusneeza... 

dah dekat tarikh nak pegi... baru perasan tarikh dak kenit tuk temujanji doktor pakar... walla... sib baik jugak ada org dalam yg leh tolong tukar tarikh... terima kasih bebanyak yer... duit x bawak banyak pon... kiranya bawak cukup2 tuk beli baju sendiri, makan minum dan balik... xde perancangan langsung nk buat bisness sebab bajet pon xde...just pegi nak usha dulu... next time leh pegi.. tuk bisness kan... sebab dah tau.. walaupon hochiminh bagi aku 1 bandar yg agak sebok...sebok dgn org2 yg bawak motor... serabot weih...sampai bila dah balik malaysia nk drive tetibe fobia & trauma ngan motor2...muahahahahahah biasalah mamy kan drama queen kan...kan...kan....

kalau kita x pegi...kita xtau apa yg ada kat negara org... kita x merasa apa yg org2 dok citer bestnye vietnam tu... bg aku yg best nye kat sana adalah syurga buat peniaga2 kain, baju cotton je kot... bukan syurga tuk aku sebab aku bkn peniaga kain baju tudung bagai tu..... tp bila tgk harga kat sana..sangatlah murah ok... tapi.. kos makan minum kat sana adalah sangat mahal..yeler kita nk dpatkan makanan & minuman yg halal & bersih kan... bayangkan tuk minum pagi nasi lemak & teh ais =RM25 wokey.... perghhhhh rasa biasa je xdelah sedap sangatkan...tp tuk mengisi perot... layankan je... malam pertama sampai kami makan kat restoran melayu katanya...siap ada tax yer...bkn malaysia je yg ada tax ye... 10% plak tu... makan tuk 7 org mencecah RM100+++... lantak... lepas makan ronda pasar malam dpan Ben Than... syok jalan tempat org memalam...motor tetap berlambak..bunyik hon x berhenti agak kepeningan disitu... pengalaman yg cukup xleh lupa kat sana xleh tanya harga... kita kene terus beli... nak diskaun pon agak payah sebab depa agak tegas.. bila kita xmo beli setelah bertanya harga...dia ikot & pegang tgn kita macamlah kita ni pencuri... agak kalut & menakotkan kat situ sampaikan rasa takot nk soping sbb kat negara sendiri..kita dah terbiasa tanya harga... mintak less kalau x dpt harga yg kita nak, x beli pon x kisahkan...tp tidak kat sana yer... kalau bernasib baik...dptlah harga murah... kalau x.. takat tu jele yg kome dpt... xdelah pengalaman yg terok sangat..jalan2 kat pasar malam.,..tetibe ada plak warong makan...siap bakar "babi" dan bau yg sungguh harum...harum? hahahahaha buley plakkan? tp dah negara depa lantakkan depa la yer... ada kawan citer kalau g guang zhou lgi terok dan kotor... baru plan nk g china plak lepas ni...balik dr ronda2 pasar malam rasa dahaga singgah kedai beli air... sebungkus rm8 - kopi vietnam sangatla sedap uolls... aku bukan peminat kopi...juga bukan penggemar kopi tp kopi vietnam ku buleh jadi addict... 


tu jele gambar yg ada kat hp daku...lain2 sume dah masukkan kat dalam album fb... lau nk tgk jelas leh g view yer... camle ada org nk view... apa pon percutian ke hochiminh city, vietnam adalah amat ringkas & padat... aku begitu enjoy... layankan apa saje... terima kasih buat kak za yg handle trip ni dgn jayanye... terlebey terkurang mintak halalkan yer.... lepas ni leh plan g tempat lain... 

luv ya :) 


0 comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
Photobucket