Tuesday, March 9, 2010

mintak pendapat....tulungggggg

Posted by adex-aieda at 11:16 AM
Reactions: 
xtau nak mula dari mana benornyer...
penat jugak tanya org sana sini...
rata2 jawapannyer...x memberi kepuasan...
utk diri sendiri...entahlah eik...

bunyi cam adex ada masalah besar kan?
benornyer idoklah besor sangat....cume...perasaan bimbang..
dalam hati...menguasai diri...

adex mintak pendapat ibu-ibu yg jenguk blog adex nih..
x kiralah yg silent reader ke...kekawan..follower...musuh ke...(ada ke eik)..
pasal masalah problem adex nih..adalah..

kalau ikot tarikh untuk bersalin mengikut tarikh period..
EDD asal adex..adalah 11 April 2010...
tapi...atas masalah kesihatan masa memula peknen dolu..
ikot tarikh scan jadi terlebeh 2 minggu...jadinyer..
EDD scan...adalah 25 April 2010...

so...soalannyer kat sini...
biasanyer...mana yg tarikh yg tepat eik?
adex dah tanya rata2 member2 kat sekeliling nih..
ada yg kata besanye...mmg akan ikot tarikh period..
jaranglah nak ikot tarikh scan tuh...
tapi dalam hati punyalah risau jugak..
sebabnyer...
now adex dah 35 minggu ++++....
kalau ikot EDD scan baru 33 minggu +++...
then bila nak dekat2 ngan due nih..macam2 penyakit mula nak singgah..
baru2 nih,...kandungan gula dlm air kencing tinggi...
then bila buat MGGT...utk yg 8 pg...4.2...utk kul 10 pg..7.8..
sipi2 je nak detect diabetes atau lebeh tepat GDM...(masa peknen je eik)..
lagi dekat....BP plak naik turun....
ikot kata doc pakar...disebabkan masa twins dulu adex deliver ceaser...
so baru 1 tahun 9 bulan..peluang utk normal cuma 40%...
termasuk penyakit yg dah nak mula datang nih...

biasanye org or doctor ckp jugak..
kalau yg pertama jalan susah nak terbukak...
peluang utk bersalin yg seterusnya akan sama...

doc jugak ada cakap...kalau adex nak terus utk ceaser..
dia pon xleh nak bg tarikh yg betol..sebab xtau bila adex akan bersalin..
sebab..ada 2 tarikh EDD...11 april...25 april...
kemungkinan besar...adex kene tunggu sampai bebetol ada rasa sakit nak bersalin..

tu yg adex nak tanya kat semua..yg sudi nak bg pendapat...
yg nak kongsi pengalaman ngan adex...
buleh x kongsi ngan adex...
mungkin ada jawapan yg berbeza,.....pengalaman yg lain2...
tuluuuunggggg adex eik....terima kasih....

14 comments:

zealvia on March 9, 2010 at 11:52 AM said...

kalo zea kan..book je tarikh cs sbbnya percentage utk normal amatlah sket plus penyakit2 yg tgh stanby je..plus nak tunggu date yg betul sbb pernah terjadi kat boss zea yg gynae dia kata percentage dia nak bersalin normal tu sket tp dia tetap nak cuba normal..resultnya dah lah azab menanggung kesakitan..azab plak bayo bil sbb emergency cs kan. pastu azab ataih bawah...haishhhhhh..jgn taku tlak dengar komen ku ini...hanya pendapat je..ehehehheeh

ammi on March 9, 2010 at 12:04 PM said...

sila ikut tarikh period, bukan tarikh scan. sebab tarik scan bergantung kepada saiz baby yg standard ikut kiraan doktor (anggaran). Tapi kalau tarikh period tu firm. Tapi selalunya jugak..kita akan bersalin lebih awal..so, dah kena standby bila2 masa dalam 2-3 minggu ini.
Semoga semuanya selamat.

Nieza Ishak on March 9, 2010 at 12:14 PM said...

adex,

selalunya gynae kita akan tahu 'bila masa yg sesuai' kalo betul nak ceaser.

tp kalo nak try normal jugak, tunggu jerk la sakit tue datang.

Macam nieza kena bersalin awal masa suffiya 37w sbb darah tiba2 naik (ceaser) & zulaikha pun 37w sbb air ketuban kurang. (normal)

nanti bila smp masanya gynae akan advice kita jugak ..bila masanya kita boleh bersalin.

jangan risau2 sgt nanti darah naik lagi susah.

ayah,ummi, farish on March 9, 2010 at 12:27 PM said...

salam

adex..maya pernah alami masa pregnantkan farish dulu..
maya lak..mmg period tak regular..jd mmg susah nk tahu last period bila
tp masa tu maya main2 agak jer
pastu EDD yg awal..31/08/2008
pastu ms 30 week...scan 3D..doc kata maya nyer EDD awal 2 minggu dr tarikh yg sebenarnya...iaitu pertangahan ogos...
ms 34 minggu..doc kata awal bulan septemer...berubah2 EDD..
last2 maya buat decision..juz tunggu jer..
tp hospital kerjaan still tgk EDD yg pertama 31/08/2008..
last2...kena induce gak..sbb labat 1 week dr EDD sebenarnya...
jd pendapat maya..adex tunggu jerlah..sbb EDD nie kadang2 ader yg tepat..kadang2 ader yg lari dr jangkaan sebenar

adex-aieda on March 9, 2010 at 1:56 PM said...

thanks....
tulahkan...jd keliru...celaru..
semua ada dok main dlm otak nih...
dah ler trauma sakit bersalin dulu x hilang lagik bebenornya kan...

hadapi dgn tenang....

ieda on March 9, 2010 at 5:20 PM said...

salam adex
scan yg dpt edd 25 april tu buat masa preggy berapa minggu?scan yg kita buat masa 16 minggu kebawah biasanya tepat.
kalau edd period berbeza dgn edd scan sebanyak 2 minggu /lebih doc akan guna edd scan.
kalau saya yg handle case mcm ni saya play safe by doing BSP every week.regular BP & urine protein..berapa kerap tu bergantung kpd bacaan BP,pertambahan berat badan & urine protein.
bila nak deliver?pada sayalah..saya guna scan EDD (tp nk tau jg bila scan tu)..plan caeser at 38 weeks kalau gula & BP tak stabil sb berisiko kalau nak induce bg yg dah pernah caeser..(unless sakit bersalin datang sendiri sebelum 38 minggu tu then it will be different story).
tapi kalau semuanya ok..(BP,gula,urine,kedudukan bb & berat bb) then bolehlah tunggu sampai tarikh EDD 25hb tu utk spontaneous labour.

anyway..lain pakar lain approachnya.(saya bukan pakar cuma pernah kerja O&G)...lain pesakit lain caranya jg.

moga selamat semuanya..dont worry.

adex-aieda on March 10, 2010 at 10:35 AM said...

ieda..
thanks...berguna ada kwn macam awak..16 mac ni ada app lagik...kalau urine protein still + xtaulah nak kata apa...
masa scan yg terakhir 3 mac ritu...berat baby semua ok..BP still ok lagik..tapi la ni xtaulah plak..tu yg risau...xnak pk..tetap jugak risau..

mmg penah dgr xleh nak induce sebab adex penah ceaser...tu yg doc ckp..kene tunggu sampai sakit bersalin tu dtg dgn sendiri...

apa2 pon thanks yer...

ana on March 10, 2010 at 3:38 PM said...

sory lmbt baca blog ni..

anak ketiga neisya lahir thru caeser sbb dah poo poo dalam perut..

anak ke 4, neisya peknen masa kakak dia umur 9 bulan..

neisya bersalin ikut tarikh scan sbb period tak betul.

anak ke 4 neisya tu lahir thru caeser sbb dah abis pikir mcm2...jadi utk mengelakkan apa2 yg tak diingini..neisya pilih caeser jugak walau kepala dah turun bawah..

adex..doktor pakar akan tahu bila patut utk masuk OT..toksah la duk ambik risiko..kalau anak pertama dulu jalan tak buka...anak seterusnya selalu macam tu..

kwn me nak try jugak bersalin normal sbb anak sulung caeser, last sekali anak kena vacuum..dan dia nyaris2 meninggal sebb pendarahan yg teruk..

jadi...tny diri adex sendiri..insyaAllah...naluri kita selalu benar...

ana on March 10, 2010 at 3:42 PM said...

tambahan:
neisya bersalin awal 2 minggu dari tarikh scan...tarikh ni neisya pilih sendiri sbb doktor bagi pilihan hari apa nak masuk OT...

adex-aieda on March 10, 2010 at 4:44 PM said...

thanks...
tuler...
apa2 pon adex kene menunggu dgn sabar 16 mac ni....
app doc kan...masa tu baru doc decide apa yg terbaik...

harap2 semuga semuanya dipermudahkan...aminnn

Marsha~ on March 11, 2010 at 2:01 PM said...

semoga segalanya dipermudahkan... sy plak tarikh edd scan yg pertama dulu adelah yg paling valid... dah ujung2 ni bacaan mmg lari

bionic women on March 17, 2010 at 11:26 PM said...

adex...anyway saya tidaklah pandai sangat sbb ank pun baru seorang..tapi saya rasa saya lebih percayakan scan EDD..sebabnya baby membesar mengikut kitaran yg tetap x kiralah baby kita kecik atau besar. Lagipun masa scan biasanya doc akan tahu kondisi baby(biasakan rujuk pada pakar bersalin bkn doc poliklinik biasa kalu ada kemusykilan)...bersalin awal xder masalahnya asalkan lebih 36minggu sebab masa tuh baby dah complete perfom...lagipun pengiraan kitaran period kita ni agak rumit sebenarnya...ada orang memang genap 28 hari, ada yg berbeza2.dan percayalah pada gynae..mereka lebih mengetahui.Biasanya bila dah 38weeks xder aper2 sakit lagi doc akan bagitau kena scicor atau normal..lagipun selain dari usia kandungan gynae akan periksa kandungan air ketuban, oksigen baby..so..semoga semuanya selamat.jangan terlalu risau..biasanya kita boleh percayakan naluri keibuaan kita tuh..

日月神教-任我行 on May 8, 2010 at 7:21 PM said...

AV,無碼,a片免費看,自拍貼圖,伊莉,微風論壇,成人聊天室,成人電影,成人文學,成人貼圖區,成人網站,一葉情貼圖片區,色情漫畫,言情小說,情色論壇,臺灣情色網,色情影片,色情,成人影城,080視訊聊天室,a片,A漫,h漫,麗的色遊戲,同志色教館,AV女優,SEX,咆哮小老鼠,85cc免費影片,正妹牆,ut聊天室,豆豆聊天室,聊天室,情色小說,aio,成人,微風成人,做愛,成人貼圖,18成人,嘟嘟成人網,aio交友愛情館,情色文學,色情小說,色情網站,情色,A片下載,嘟嘟情人色網,成人影片,成人圖片,成人文章,成人小說,成人漫畫,視訊聊天室,a片,線上遊戲,色情遊戲,日本a片,性愛

香草泡芙Landy on May 17, 2010 at 6:12 PM said...

,徵信社,尋人,偵探,偵探社,徵才,私家偵探,徵信,徵信社,徵信公司,抓猴,出軌,背叛,婚姻,劈腿,感情,第三者,婚外情,一夜情,小老婆,外遇,市場調查,公平交易法,抓姦,債務,債務協商,應收帳款,詐欺,離婚,監護權,法律諮詢,法律常識,離婚諮詢,錄音,找人,追蹤器,GPS,徵信,徵信公司,尋人,抓姦,外遇,徵信,徵信社,徵信公司,尋人,抓姦,外遇,徵信,徵信社,徵信公司,尋人,抓姦,外遇,徵信,徵信社,徵信公司,尋人,抓姦,外遇,徵信社

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
Photobucket